onsdag 26 oktober 2011

Bloggkoma

Vi har fallit in i den så kallade "blogg-koman". Blogginläggen blir glesare och glesare och desto längre vi har varit utomlands ju mer känns aktiviteterna och omgivningarna som vardag och därför inte lika brådskande att skriva om. Vi ska försöka vårt allra bästa med att bli lite bättre på att uppdatera, åtminstone försöka.

I lördags, sista dagen i Saigon, besökte vi Cu Chi Tunnels. Detta extremt stora nätverk av underjordstunnlar användes av militären i byn Cu Chi under vietnamkriget och var väldigt coolt att se. Tunnlarna var mellan 50-70 cm höga och när vi prövade att krypa igenom en av tunnlarna, ca 20 meter lång, så förstod vi verkligen vilken klaustrofobisk känsla som måste infunnit sig hos de som bodde där. Även fast vi hade en vietnamesisk guide som ledde vägen i tunneln så hann nästan panikkänslorna smyga sig fram innan man såg slutet. Under marken, i detta tunnelnätverk, hade dom även grävt ut olika rum som användes te.x. som sjukstuga, bombtillverkningsrum, kök och sovsalar.

Här ser ni  kort på Robin som  prövade att gå ner i en extremt smal tunnelingång och stänga "locket" efter sig.

Lite "trevliga" fällor som låg gömda under löv.


I söndagsmorse begav vi oss vidare på resan och tog en 5-timmars buss från Saigon till byn Mui Ne. Enligt vår Lonleyplanet-guidebok skulle denna by ha den finaste stranden i Vietnam och mäta sig som en av de bästa stränderna i hela sydostasien. Vi kan konstatera att boken hade rätt. Stranden, som är 16 km lång, är idyllisk. Den är raka motsatsen till Kuta beach i Bali där hela stranden täcktes med tursiter under parasoll. Här på Mui Ne är man nästintill ensam när man badar. Hotellet vi bor på, saigion mui ne resort, är det lyxigaste hotellet vi någonsin upplevt. Det har en stor pool, egen strand, tennisbana, biljardbord, fin trädgård och bjuder på en stor frukostbuffé mitt på stranden när man vaknar på morgonen. Här finns det personal vars enda uppgift är att lägga rätt din strandhandduk på solstolen, en behandling som till och med känns lite fjantig. Att bo här en vecka känns däremot inte helt fel efter att ha spenderat nästan 3 veckor i olika storstäder. Lugnet som infinner sig är totalt.


/Ellen

1 kommentar: